Utrecht: congres ‘Slimme gemeente’
Op 24 november jongstleden was Eugene van Gerwen van Stad&Co gastspreker op het landelijke ‘Slimme gemeente’ congres dat door Reed Elsevier werd georganiseerd in Utrecht.
Tijdens twee workshopsessies konden de deelnemers kennis nemen van het onderwerp ‘hoe slimme projecten in slimme gemeenten tot stand kunnen komen’. Als voorbeeld werd hierbij het ‘Stratumseind 2.0 project' uit Eindhoven gehanteerd. Onderdeel van dit project is het ‘Living Lab’ waarin verschillende experimenten worden ontwikkeld, waarbij gebruikt wordt gemaakt van technologische instrumenten om gedrag te beïnvloeden en data te verzamelen. Dit allemaal om uiteindelijk de vitaliteit (lees; leefbaarheid, veiligheid en economische aantrekkelijkheid) van de grootste uitgaansstraat van Nederland te verbeteren.
In de workshop werden de reeds gerealiseerde verbeteringen in beeld gebracht en werd uitgelegd hoe deze tot stand zijn gekomen. De workshop werd afgesloten met het benoemen van de ‘gouden regels’ om te komen tot een succesvol ‘smart-city-project’. Deze zijn:
- Mensen maken de stad en niet de technologie
- Ga vooral DOEN (Gewoon beginnen, van onderaf, zonder beleid, pragmatisch)
- Met een heldere visie (belangrijk om focus en richting te geven aan het proces)
- Hanteer een duidelijk kader (Stratumseind 2.0/Binnenstad/Brainport – TDK)
- Zorg voor voldoende middelen door het onderdeel te laten zijn van een programma (In Eindhoven is Living Lab onderdeel van Stratumseind 2.0)
- Werk integraal via verschillende strategielijnen
- Zoek de samenwerking en zorg voor centrale regie
- Zorg ervoor dat de ‘Community’ op orde is (goede organisatie stakeholders)
- Niet te veel bemoeienis van boven (Kan spontane ontwikkelingen van onderaf kapot duwen)
- Kies de juiste vorm van waaruit gewerkt wordt (In Eindhoven is ervoor gekozen om vanuit DITSS te werken)
Mocht je geïnteresseerd zijn in ‘het totale verhaal’ neem dan gerust contact op.