Online winkelen goed voor de maatschappij. Hoezo?
Goed nieuws volgens KPMG (1): online winkelen heeft grote voordelen voor de maatschappij. Het bureau berekende dat jaarlijks € 14,5 miljoen aan schade door verkeersongevallen kan worden voorkomen als iedereen alleen nog maar op internet winkelt. Bovendien gaat de CO2-uitstoot drastisch omlaag én houden we tijd over omdat online winkelen sneller gaat (2,74 minuten om een pakket te laten bezorgen vs. 13,63 minuten voor een aankoop in een fysieke winkel). Het bericht liet me in verwarring achter.
Online winkelen? Dan zie ik mezelf hangend op de bank, surfend van winkel naar winkel, op zoek naar de beste koopjes. De dozen worden bezorgd door busjes die eindeloos rondjes rijden tot ik eindelijk thuis ben. Hoe kan dat goed zijn voor de maatschappij?
Lege winkelstraten
Nu twijfel ik niet aan de kennis en kunde van KPMG en de cijfers zijn vast goed berekend. Wel denk ik dat andere factoren er bekaaid vanaf zijn gekomen. Stel dat we inderdaad alles maar dan ook alles online zouden kopen, in wat voor wereld leven we dan? Ik krijg visioenen van lege winkelstraten, gebrek aan menselijk contact en bergen verpakkingen die weer moeten worden afgevoerd. Ik ken het voorbeeld van een studentencomplex in Amsterdam, waar ze zich geen raad weten met de enorme hoeveelheid karton door alle online bestellingen. Zijn de milieulasten daarvan eigenlijk meegerekend, KPMG?
Maar ook en vooral: volgens mij levert het bankhangen andere maatschappelijke kosten op, door scrollarmen, schermogen, slaapgebrek en te weinig beweging. Als je met winkelen te veel risico loopt op verkeersongevallen, dan mag je de tijdwinst vast niet gebruiken om lekker buiten te gaan sporten... En wat is er eigenlijk mis met een beetje rondsnuffelen in een echte winkel, wat juist ook heel ontspannend kan zijn?
Doe mij maar contact
Alleen nog maar online winkelen: de wereld op zijn kop. We kunnen beter zorgen voor veilige wegen en schone lucht door het terugdringen van (vracht)verkeer. Dat dat kan, bewijzen initiatieven als gezamenlijke afvalinzameling door ondernemers, waardoor niet langer verschillende vuilniswagens hetzelfde rondje rijden. Of door logistieke hubs buiten de stad, waarvandaan spullen slimmer verder worden gedistribueerd met schone vervoersmiddelen. Zo zorg je ervoor dat iedereen weer onbezorgd op de fiets of lopend zijn boodschappen kan doen. De glimlach van het kassameisje, het praatje met de daklozenkrantverkoper of een charmante man die de deur voor me openhoudt - ik zou ze niet willen missen.
Annemiek van Stad & Co
-----------------------------
(1) KPMG, Mag het ietsje meer zijn? De true value van de digitale economie, 7 juni 2017, pp 26-33, geraadpleegd op 28 augustus 2017 via https://issuu.com/kpmg_nl/docs/kpmg_true_value_digitale_economie/1?ff=true.