Den Helder: Helders akkoord startpunt voor ambitieus brandingtraject
De retailsector verandert fundamenteel. Consumenten hebben andere verwachtingen en behoeften dan tien jaar geleden en oriënteren zich op nieuwe manieren. Ondernemers en retailmerken reageren met wisselend succes. De gevolgen zijn bekend: leegstand, nieuwe winkelconcepten, blurring en een groeiende behoefte aan collectiviteit en samenwerking. In Den Helder slaan de Detailhandelsfederatie Den Helder (DFD) - waarin alle winkelgebieden zijn vertegenwoordigd - en de gemeente, de handen daarom overtuigd ineen.
Den Helder kent een traditionele winkelstructuur bestaande uit de binnenstad, winkelcentrum Marsdiepstraat, Falgacentrum, Schooten Plaza, centrum Julianadorp, Dorperweerth Julianadorp en de woon/winkelboulevard Ravelijncenter. Het onderscheid tussen de winkelgebieden is de laatste jaren steeds kleiner geworden. De DFD en de gemeente hebben hun bestaande samenwerking daarom een nieuwe impuls gegeven. In het Helders Akkoord spreken ze samen de ambitie uit om in 2017/2018 alle gebieden weer onderscheidend en duidelijk herkenbaar op de kaart te zetten.
Branding
Stad & Co is gevraagd het totale project te leiden. Farzad Ghaus: ‘We gaan per gebied aan de slag met een werkgroep branding. Hierin zitten ondernemers en alle andere partijen die zich hard willen maken voor het winkelgebied; culturele instellingen bijvoorbeeld of eigenaren.’ Een overkoepelende stuurgroep verankert de uitgangspunten van de regionale retailvisie in het project, linkt met citymarketing, bewaakt de samenhang en stuurt waar nodig bij. Ieder afzonderlijk brandingtraject leidt naast een onderscheidend, aantrekkelijk en herkenbaar merk oftewel ‘brand’, ook tot een concreet actieplan.
Gebiedsoverstijgend samenwerken
Grondslag van het Helders Akkoord is de ambitie van de DFD en de gemeente om de veranderingen in de retail door nauw en intensief samen te werken het hoofd te bieden. Doel van het samenwerkingsverband is om gebiedsoverstijgend kennis en ervaringen te delen, elkaar gemakkelijk vragen te kunnen stellen, samen te overleggen over externe ontwikkelingen én om de uitvoering van de actieplannen af te stemmen.

Wat is branding en wat levert het op?
Branding is het creëren van een unieke en onderscheidende merkbeleving bij een of meer doelgroepen, gekoppeld aan een product, dienst, persoon, organisatie of overtuiging.
Gebiedsbranding is een verbijzonderde vorm van branding. Het is gericht op het creëren van een geheel van samenhangende beelden, gevoelens en gedachten die (regelmatige) bezoekers, gasten en klanten exclusief aan een geografische plaats of gebied koppelen.
Een positief en onderscheidend brand vergroot en versterkt de aantrekkingskracht en de herkenbaarheid van het gebied. Het helpt nieuwe bezoekers aan te trekken, bestaande bezoekers te behouden en hun loyaliteit te vergroten.
Kijk hier voor meer informatie over branding!