Aanspreken blijft aansprekend
WhatsApp-buurtpreventie in de wijk, een mooie manier om veiligheid te vergroten. Maar werkt het echt?
Ook in de wijk waar ik woon gebruiken we een wijkapp. Pasgeleden werd daarin het volgende bericht gedeeld: ‘Ongure man maakt foto’s van een huis op nummer 34’. Al snel had iemand 112 gebeld, was de politie ter plaatse en werd de man aangehouden. Hij was zich echter van geen kwaad bewust.... Het bleek om een potentiële koper te gaan.
Werkt het?
Veel buurtpreventiegroepen zijn ontstaan als antwoord op bezuinigingen bij de politie. In de meeste gevallen werkt zo'n burgersamenwerking prima en daalt het aantal incidenten in de buurt. Maar er is ook een keerzijde. Onderzoek wijst uit dat een overmatige focus op veiligheid leidt tot een afname van het veiligheidsgevoel. Ook achter WhatsApp-veiligheidsgroepen schuilt een tegenstrijdige uitwerking. Een dagelijkse stroom berichten over mogelijke inbrekers kan een mens behoorlijk achterdochtig maken...
Met of tegen elkaar?
De man die foto’s van nummer 34 maakte hebben we niet meer in de buurt gezien. Is het niet sympathieker om zo iemand aan te spreken, een vriendelijk praatje te maken en uit te vinden of er iets raars aan de hand is? Het centrum van Eindhoven biedt een voorbeeld van hoe dat aangepakt kan worden, aan de hand van een positieve beïnvloeding van het veiligheidsgevoel.
Temmende Terrassen
In het project Temmende Terrassen op uitgaansstraat Stratumseind wordt preventie gekoppeld aan openheid en vriendelijkheid. Het project wijst uit dat wanneer je een straat openstelt, gezelliger maakt en mooie terrassen plaatst, dit leidt tot minder criminaliteit en agressie. Niet bestrijding en meer politie op straat, maar de positieve benadering en het creëren van een mooiere uitstraling en gezellige sfeer leiden tot een veiligere uitgaansstraat.
Positieve benadering en samenwerken
Naast veilig uitgaan is ook een veilig gevoel in je eigen wijk belangrijk. Buurtpreventie is een mooi middel en buurtwachten kunnen een belangrijke bijdrage leveren, zolang dit op een juiste en positieve manier wordt ingezet. Om criminaliteit en overlast te verminderen is een goede relatie nodig op straatniveau: een ambtenaar veiligheidsbeleid die af en toe langskomt, een winkelstraatmanager die er is voor ondernemers en burgers, een stadswacht die toezicht houdt en een wijkagent die wat vaker uit de auto komt. Wederzijds begrip begint bij het opbouwen en onderhouden van een sterke relatie en inzicht in elkaars belangen.
Zo maken we de wijk, de uitgaansstraat en de stad samen nog mooier.
Peggy van Stad & Co